De geschiedenis van de draagtas.

In het begin van de 20e eeuw runde ene Amerikaan Walter H. Deubner een kleine levensmiddelenzaak in St.Pauls, Minnesota, en zocht een manier om zijn business een boost te geven. Door zorgvuldig zijn klanten te observeren, ontdekte hij dat de aankopen van zijn klanten beperkt was tot hetgeen dat zij gemakshalve maximaal konden dragen. Dus bedacht hij een manier om meer producten tegelijk te kunnen meenemen en vervoeren. Het kostte enkele jaren totdat hij de juiste oplossing gevonden had. Een voor-geproduceerde verpakking gemaakt van papier, goedkoop, makkelijk in gebuik en sterk genoeg om wel 10 kg aan goederen te kunnen dragen. De verpakking bestond uit een papieren tas met een koord erdoorheen bevestigd ter versteviging en om te dragen. Deubner noemde het product naar zichzelf: De "Deubner Shopping Bag", en verkocht het voor 5 cent. Hij patenteerde zijn product en binnen 3 jaar, in 1915, verkocht hij meer dan een miljoen tassen per jaar.

De beginjaren van de draagtas

Deze "eerste" draagtassen , vlak of rond van vorm en zonder enig design evolueerde naar meer vierkante en rechthoekige vormen. De eenvoudige contructie bestond uit twee zijnaden en een bodemnaad. Vervolgens kwamen er zijvouwen en een blokbodem in. Dit werd later een populaire veelvuldig gebruikte tas, vierkant en met een blokbodem. Dit model maakte het mogelijk om veel meer producten te dragen. Deze modellen van papieren draagtassen (vlak, met zijvouw, en met blokbodem) vormen vandaag de dag nog altijd de basis constructie van vele miljoenen draagtassen.

De eerste machines die tassen maakten, konden slechts een lange rol papier vouwen, plakken en snijden in verschillende breedtes. 1 zijde van elke tas werd dan met de hand dichtgeplakt. Dit was natuurlijk erg arbeidsintensief. De latere machines konden volautomatisch vanaf een rol papier, de tassen vouwen, plakken, en voorzien van diverse soorten handgrepen. Doordat de draagtas niet alleen functioneel was en de promotionele mogelijkheden werden ontdekt, werden de machines ook uitgerust als drukpers.