• Home
  • Verbod op gratis plastic tassen

Verbod op het gratis uitgeven van plastic tassen.

Per 1 januari 2016 geldt in Nederland het verbod op het uitgeven van gratis plastic tassen. Retailers en andere toonbankinstellingen mogen dan geen gratis plastic tas meer meegeven aan hun klanten. Op www.rijksoverheid.nl/plastictas-ondernemers vindt u meer gedetailleerde informatie over deze regeling.

Waarom is deze wet ingevoerd ?

We gebruiken samen zo’n 3 miljard tassen per jaar, gemiddeld 170 tassen per persoon. Deze verdwijnen vaak in de afvalbak, op straat of in zee. Als plastic in de natuur komt, is dit slecht voor mens en dier. De Nederlandse overheid wil zwerfafval voorkomen en verspilling van onze grondstoffen tegengaan. Dat doet de overheid door in te zetten op minder gebruik van plastic tassen en stimuleren van het hergebruik en recyclen. Het verbod op gratis plastic tassen past hierbij.
 

Waarvoor geldt dit verbod ?

Dit verbod heeft betrekking op alle soorten plastic tassen en op draagtassen met een plastic coating of binnenvoering. Ook gelamineerde  (geplastificeerde) papieren draagtassen en jute draagtassen met een laminaat aan de binnenzijde vallen dus ook onder deze regelgeving.
Retailers worden daarom verplicht om een vergoeding per plastic tas te vragen. De hoogte van de vergoeding mag door de winkelier zelf bepaald worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zal toezien op de naleving van het verbod op gratis plastic tassen. Het is daarom mogelijk dat de ILT controles op verkooppunten en administratief onderzoek gaat uitvoeren.
 
Uitzonderingen:

Hele dunne plastic tasjes (tot 14 micron) mogen wel gratis worden verstrekt als deze dienen als primaire verpakking voor losse levensmiddelen ter voorkoming van voedselverspilling. Hiermee kan voorkomen worden dat:
• onverpakte levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers van buitenaf, bijvoorbeeld: losse appels of een tros druiven welke onverpakt is.
• levensmiddelen ongeschikt raken voor consumptie door lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet afgesloten verpakkingen.
Daarnaast gelden er specifieke uitzonderingsregels bij het taxfree shoppen op vliegvelden. Ook mogen de plastic tassen gratis worden weggeven als reclame, mits dit niet gelijktijdig met de verkoop van producten gebeurd.

Hoe informeert de overheid het winkelend publiek?


De overheid informeert het winkelend publiek via de media, via de website www.rijksoverheid.nl/plastictas en via de social mediakanalen Facebook en Twitter. In januari 2016 hangen in winkelstraten door heel Nederland posters, komen mensen advertenties tegen in huis-aan-huisbladen of online banners op websites.

Informatiepakket op deurmat


Vanaf 28 december 2015 ontvangen ondernemers in heel Nederland een informatiepakket op de deurmat, mits de contactgegevens (aangeleverd via brancheorganisaties) bekend zijn bij de overheid. Het (fysieke) informatiepakket bestaat uit:
– een poster, A3 formaat
– een stickervel, met 4 stickers voor op/bij de kassa.

Heeft u het informatiepakket niet ontvangen? Of wilt u meer posters en/of stickervellen bijbestellen? Dan kunt u een bestelling doen via het digitale formulier op www.rijksoverheid.nl/plastictas-ondernemers.